Mit o štorklji, ki nosi otroka izvira že iz stare Grčije. Aristotel sam je prepoznal štorklje kot čudovita bitja angelskih lastnosti in celo spisal zakon o štorkljah imenovan ''Pelargos''. Štorklje so znane po tem, da so odlični straši, ki celo življenje preživijo z istim partnerjem in z vso pozornostjo skrbijo za svoje potomce. In tako je nastal čudovit mit o štorklji, ki ga poznamo še danes.

stara Grčija; Aristotel

Mit o štorklji

Mit o štorklji oz. zakaj štorklje nosijo otroke

Štorke so čudoviti starši. Odrasle štorklje so znane po svoji starševski predanosti in po tem, da ves čas skrbijo za svoje potomce. Tudi ko mlade štorklje že lahko letijo in skrbijo zase, ostanejo tesno povezani. In prav ta medsebojna povezanost nakazuje, da pravzaprav mlade štorklje kmalu začnejo skrbeti za svoje starše. To ugotovitev so odkrili že stari Grki in Aristotel, ki je prvi zapisal ”Zakon o štorkljah” imenovan ”Palergonija” oz. ”Palergos”, ki prepoveduje lov na sveto žival – štorkljo.

Palergos namreč pomeni štorklja in je bila že takrat spoznana za mitološko ptico angelskih moči. Prav zato smo vsakič bolj ponosni, ko naše štorklje poletijo k vam ob rojstvu novorojenčka.